SUOMALAINEN LANNOITEYHTIÖ CEMAGRO

Cemagro Oy on vuonna 2008 perustettu, täysin kotimaisessa omistuksessa oleva lannoiteyhtiö.

CEMAGRO TUTUKSI — LARI

Joulukuu on hyvä kuukausi käynnistää #cemagrotutuksi kampanja, joka pitää sisällään tarinoita niin henkilökunnasta, tuotteista kuin toimitiloistakin.

Sanomalehti Koti-Karjala teki jutun meidän Niiralan tuotantolaitoksella työskentelevästi huipputyypistä Larista. Saimme luvan jakaa kirjoituksen myös omissa kanavissamme, joten aloitetaan lähempi tutustuminen Cemagroon Larin tarinalla.

”Joka päivä into pinkeenä tulen töihin”

Peruskoulun ja 10-luokan jälkeen värtsiläläinen Lari Vilen suuntasi ammattikouluun Kiteelle. Metalliala vaihtui nopeasti rakennusalaan, ja Lari valmistui vuonna 2019.

–Valmistumisen jälkeen olin Kiteellä Kaskella päivätoiminnassa puoli vuotta tekemässä veneen airoja. Kuljin Värtsilästä Kiteelle linja-autolla, ja päivät venyivät pitkiksi. Aloin sitten pohtia muita vaihtoehtoja, Lari kertoo.

Vaihtoehto löytyikin kivenheiton päästä kotia, kun Niiralan alueelle alkoi kehittyä uutta yritystoimintaa lannoitetehtaan myötä.

Larilla on synnynnäinen liikuntavamma, mikä rajoittaa elämää tietyiltä osin. Esimerkiksi ajokorttia hän ei pysty hankkimaan. Työpaikka läheltä kotia on 22-vuotiaan miehen mukaan lottovoitto.

– Kävin katselemassa tuossa pihapiirissä muutaman kerran, ja lopulta rohkaistuin kysymään töitä, hän muistelee.

Työllistyminen käynnistyi yhteistyössä Siun soten kanssa, ja työkokeilu alkoi tammikuussa 2020. Puolentoista vuoden kokeilun jälkeen allekirjoitettiin työsopimus kuluvan vuoden syyskuussa.

Larin työnantaja on Cemagron aliurakoitsijana muun muassa terminaalioperoinnin hoitava Foxrail Logistics, jonka toimitusjohtaja Jukka Komulainen on enemmän kuin tyytyväinen Larin työpanokseen.

–Lari on huipputyyppi ja sopii työyhteisöön loistavasti. Hän hoitaa työtehtävänsä hyvin, eikä ole milloinkaan pahalla tuulella. Myös TE-palvelut ovat olleet isossa roolissa osatyökykyisen palkkaamisessa.

–Homma on toiminut todella hyvin ja apua olen saanut aina tarvittaessa muun muassa mahdollisten tukien osalta, Komulainen kiittää.

Larilla on käytössään sähkömopo laajoilla tehdasalueen pihoilla ja halleissa liikkumiseen, etteivät jalat rasitu liikaa. Työtehtävissään hän viihtyy hyvin.

Erityisen mukavaa on, että työpäivissä on vaihtelua, eikä kahta samanlaista päivää ole.

–Joka päivä into pinkeenä tulen töihin. Täällä on tosi mukava porukka, ja ohjaus on ollut alusta lähtien äärettömän hyvää.

Syrjintää Lari ei ole vammansa vuoksi kokenut, vaikka uudessa yhteisössä aloittaminen toki alkuun vähän jännittikin. Työpaikastaan Lari on silmin nähden kiitollinen.

–Onhan tämä ihan lottovoitto, että tänne tuli firma, joka palkkasi tällaisen kaverin, Lari sanoo.

Työyhteisössä työskennellään kahdessa vuorossa. Lari tekee töitä lyhyemmissä vuoroissa päiväaikaan. Hänen työtehtävänsä on räätälöity yksilöllisesti.

Jukka Komulaisen mielestä osatyökykyisen työntekijän kohdalla työnantajan on ajateltava asioita hiukan uudesta näkökulmasta.

– Esimerkiksi varastotyöntekijän työtehtävät voivat alkuun tuntua siltä, että Lari ei niistä suoriudu. Mutta kun miettii asioita uudelleen, niin tekemistä kyllä löytyy.

– Larin tehtäviin kuuluvat esimerkiksi rahtikirjojen tulostukset ja lannoitesäkkien kahvojen nostamiset valmiiksi trukkikuskille. Ne ovat tärkeitä tehtäviä, jotka jouduttavat ja auttavat muiden työtä ja sitä kautta koko prosessia todella paljon, Komulainen toteaa.

Työllistymiseen liittyy työpaikkaakin isompia asioita. Lari ei ole koskaan viihtynyt jouten, vaan osallistuu aktiivisesti kylän tapahtumiin ja harrastustoimintaan. Työpaikka tarkoittaa nuorelle miehelle merkityksellisyyden kokemusta.

–Tämä on iso asia, että on työpaikka ja järkevää tekemistä, Lari miettii. Jukka Komulainen ymmärtää Larin tunteet hyvin. Hän kannustaa työnantajia tarjoamaan mahdollisuuksia osatyökykyisille henkilöille.

– Työkokeilu on hyvä työkalu alkuun. Sen aikana molemmat osapuolet saavat testata onnistuisiko työllistyminen, löytyykö sopivia työtehtäviä ja mahdollisesti tukea työllistämiseen, Komulainen tiivistää.

Alkuperäinen julkaisu Koti-Karjalassa 24.11.2021

Kuvat ja teksti: Mervi Venäläinen